lauantai 28. maaliskuuta 2020

Maria - Sinä ja minä




Kirkkomme viettää tänään Maria Egyptiläisen sunnuntaita ja varmaan meille kaikille pyhittäjä-äidin elämä on tuttu. Hän vietti 500-luvulla synnin tahraamaa elämää Aleksandriassa eikä välittänyt sielunsa vahingoista. Hän kuitenkin lähti sattuman oikusta pyhiinvaeltajien mukaan Jerusalemiin ottamaan vastaan Herramme pääsiäistä. Kun hän saapui pyhiinvaeltajien joukossa Jerusalemin Pyhän Haudan kirkkoon, hän tunsi miten näkymätön voima esti häntä astumasta sisään. Hän yritti uudelleen monta kertaa muttei onnistunut.

Mitä tapahtui?

Maria kohtasi Hänet, jonka oli aina tuntenut mutta jota oli samalla aina etsinyt. Hän tiesi synnillisen elämän keskellä, että on olemassa parempaa ja ikuisempaa.

Siksi hän sisimmässään oli onnellinen, että kohtasi Hänet, joka vapahtaisi hänet. Mutta hän ei ollut valmistautunut, hänellä ei ollut taivaallista hääpukua.

Jokainen meistä on tuo Maria. Hän on metaforinen kuva sinusta ja minusta. Mutta se mitä hän katumuksen kyyneleiden kautta saavutti, jää monelle meistä haaveeksi. Hyvä lähtökohta on se, että tutkiskelemme itseämme joka kerta kun me astumme kirkon pihaan, kirkon ovelle.

Sillä Marian mystinen kokemus kirkastaa myös meille hengellisen elämän salaisuuden:

Vain samanlainen voi kohdata samanlaisen. Jumala etsii meissä olevaa särkynyttä kuvaa itsessämme. Meidän on pyrittävä kirkastamaan ja selventämään Jumalan kuvaa itsessämme. Toisin sanoen, kääntämään kasvomme kohti Jumalaa ja kulkea kohti valoa.

Syntinen voi katumuksen kyynelten kautta kohdata Jumalan armon lahjan mutta ihminen ei saa jäädä syntiseen elämään.

Sillä Jumala näkee aina ensimmäisenä ja muistaa viimeisenä luoduissaan lepäävän hyvyyden. Synti ei saa jäädä tahraamaan meissä olevaa ikuista hyvyyttä.

Kun me parannuksen kautta jätämme synnillisen elämän ja suuntaamme kohti iankaikkisia hyvyyksiä, me voimme kirkastaa elämämme kuin tämä pyhittäjä-äiti. Kun me parannuksen kautta ja Jumalan armosta kirkastamme oman sielumme katumuksen kyyneleiden kautta, me voimme kohdata kirkkaudessa asuvan Vapahtajamme.

Niin Maria aloitti vuosikymmenten pituisen katumuskilvoituksen erämaassa. Lopulta hän sai mahdollisuuden kohdata Jumalan joka vapahti hänet.

***

- Jokin tuntematon voima esti häntä menemästä kirkkoon…

Koronasta on tullut meille tuntematon voima, joka estää meitä astumasta kirkkoon. Se on läsnä kaikkialla mutta emme voi aistein havaita sitä. Osa meistä miettii, olemmeko mekin syntiä tehneet, kun emme pääse osallistumaan kirkon jumalanpalveluksiin? Olisimmeko me arvollisia astumaan Herramme huoneeseen, tai osallistumaan Herran pyhästä ehtoollisesta. Jos luemme rukouksia ehtoollisen edellä, törmäämme usein tähän ajatukseen. Ehkä meidän on syytä vakavoitua oman elämämme suhteen ja pysähtyä miettimään tätä asiaa.

Me emme koskaan ole arvollisia osallistumaan Herramme pyhään ehtoolliseen. Jumala voi armahtaa meitä, jos rukouksessa ja paastossa käännymme Hänen puoleensa.

Maria jätti tämän maailman hälyn ja lähti kilvoittelemaan erämaahan. Ehkei monikaan meistä toimi samoin mutta kaiketi me voimme ymmärtää tämän asian myös metaforana: Me jätämme tämän katoavan maailman ajalliset nautinnot ja lähdemme kilvoittelemaan autiomaahan, joka on meidän mielemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti