torstai 12. heinäkuuta 2018

Toisenlainen kieliMaailmassa puhutaan paljon ja turhaan sanottuja sanoja riittää. Mikä on oikea tapa puhua Jumalasta?

Ensimmäinen vastaus jonka ortodoksinen kirkko antaa, on hiljaisuus. Erityisesti kuoleman hetkellä me hiljennymme ja pysähdymme. Syntymän ja kuoleman ihmeen edessä meillä ei ole sanoja. Ehkä sama pitää paikkaansa myös elämän ihmeen kohdalla.

Mikä on toinen tapa puhua Jumalasta? Tekeminen ja erityisesti jakaminen.

Kristityn asenne ei voi olla: kaikki mikä on sinun, on myös minun vaan kaikki mikä on minun, on myös sinun. Tämä asenne näkyy hyvin tarinassa Tuhlaajapojasta. Nuorempi veli vie ja tuhlaa isänsä omaisuuden pyytämällä itselleen perinnön jo isän eläessä. Tarinan lopussa omaisuus on hävitetty ja poika palaa kotiin. Isä lohduttaa: kaikki mikä on minun, on myös sinun. Se oli Jumalan ääni.

Samassa evankeliumissa kysytään rikkaan miehen suulla: Kuinka voisin saavuttaa iankaikkisen elämän? Jeesus vastasi, rakastamalla. "Myy kaikki, mitä sinulla on, ja jaa rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua." (Luuk 18:21). Kun mies poistui pettyneenä Jeesus jatkoi: Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan! Näyttää siltä, että rikkaus ei ole määrä vaan asenne.

Jumalasta me voimme puhua monilla sanoilla mutta voimme olla varmoja ettei yksikään sana riitä kuvaamaan Jumalaa ja hänen tekojaan. Siksi kannattaa hiljentyä ja auttaa toisiamme jakamalla sitä hyvyyttä jota me olemme Jumalalta lainaksi saaneet. se on vakuuttavinta puhetta Jumalasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti