perjantai 16. elokuuta 2013

Taiteiden yö Kouvolassa

Kouvolassa pidettiin jälleen Taiteiden Yö  perjantaina 16.8. ja kaupunki oli täynnä kultturitapahtumia lapsille ja aikuisille. Tapahtuma järjestettiin 22. kertaa ja se on vuosien varrella kerännyt paljon kaupunkilaisia Kouvolan ydinkeskustaan. Myös ortodoksinen seurakunta on pitkään ollut mukana tapahtumassa.

Haminan seurakunnan virasto sijaitsee historiallisessa Museokorttelissa Kouvola-taloa vastapäätä (Varuskuntakatu 14) ja tällä alueella kiertelee paljon kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä mm. taidenäyttelyiden, esitysten ja työpajojen vuoksi. Ortodoksiakeskus Sypressissä on pidetty avoimia ovia kaupunkilaisille.
  

Rukoushetki johdatti Taiteiden yöhönTilaisuuden alussa toimitettiin rukoushetki, jossa luettiin parimiatekstinä profeetta Joonan kirjaa ja Kouvolan Pyhän Ristin kirkon kuoro lauloi häneen liittyviä veisuja. Rukoushetken toimitti isä Arto Leskinen. 

Sinä hyväksyit kutsun korkeudesta tulla Herran profeetaksi, oi pyhä Joona, täyttääksesi pyhän kaitselmuksen olit valmis jopa valaan nieltäväksi. Ja tullen ulos kalasta kolmen päivän kuluttua, sinä edeltäkuvasit Sanan ylösnousemista. Siksi me kunnioitamme sinua Vapahtajan loistavana esikuvana, joka paljastit Jumalan rakkauden salaisuuden koko ihmiskunnalle. Profeetta Joonan kontakki


 Timo Vuoriston taidenäyttelyn avajaiset
Ortodoksiakeskus Sypressissä avattiin taidenäyttely, jossa Timo Vuorikoski esitteli profeetta Joonan elämään liittyviä taidemaalauksia. Vuorikoski pohti aihetta hyvin intensiivisesti ja kytki aiheen tiukasti Vanhan testamentin Joonan kirjaan

Näyttelyesite kertoo tarkemmin hänen taiteestaan:

Näyttely kertoo vanhatestamentillisen tekstin innoittamana modernin ihmisen vaelluksesta mahdottomilta tuntuvien tehtävien ja velvollisuuksien puristuksessa. Raamatun Joonan kirja kasvaa viitekehykseksi, jonka kautta taiteilija tekee havaintoja jokapäiväisestä ympäröivästä todellisuudestaan, luonnonmaisemista, rakennetusta ympäristöstä, esineistä, eläimistä, ja heidän keskinäisistä suhteistaan. Yhteys Suureen Myyttiseen Kertomukseen antaa aiheille sen intensiteetin mikä on välttämätöntä taideteoksen synnylle.

Joonan kirjan teologisena ytimenä on sen suhde Uuteen testamenttiin. Joonan ongelmana oli hänen vanhatestamentillinen oikeustajunsa. Hän ei voinut ymmärtää, kuinka Jumala armahti julkisyntisiä pahantekijöitä sen jälkeen, kun nämä tekivät parannuksen. Evankeliumissa mainittu Joonan "merkki" oli se, että vietettyään valaan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä Joona oksennettiin elävänä kuivalle maalle. Tämä oli profeetallinen viittaus siihen, kuinka Kristus oli kuolemansa jälkeen kolme päivää ja kolme yötä tuonelassa ja nousi sen jälkeen kuolleista. Toinen "merkki" oli se, kuinka niniveläisten armahdus ennakoi Uuden testamentin johtoajatusta, syntien sovitusta ja anteeksiantoa. 


Valamolainen teepöytäVierailijoillle tarjottiin antimia Valamolaisesta teepöydästä, jossa tarjottiin tällä kertaa mustaa teetä vadelmahillon kanssa, suolakurkkuja hunajan ja smetanan kanssa, erilaisia piirakoita, venäläisiä suolakurkkuja, pikkuleipiä, hedelmiä.

Tämänlaiset tapahtumat ovat kaikille ortodoksisille seurakunnille erittäin tärkeitä, koska silloin tavalliset ihmiset pääsevät tutustumaan ja piipahtamaan paikalliseen seurakuntaan vapaamuotoisesti. Taiteiden yönä Sypressissä vieraili viime vuonna n. 150 vierasta ja tänä vuonna ennuste oli kahdessa sadassa.

4 kommenttia:

 1. Pentti Saarikosken mukaan uskonto ja taide on arkielämän yläpuolella,molemmat luovat uutta.

  Mielenkiintoinen näkemys.

  VastaaPoista
 2. Metallinpaljastimilla muinaislöytöjä tekevät alan harrastajat ovat löytäneet ikoniristin joka on ajoitettu 1700-luvulle.Löydetty maastosta ja löytöpaikka sisä-Suomi.

  Samoin löytöjä kristinuskon saapumisesta on tehty useita.Arkeologia valoittaa ymmärrystämme ajasta kun siirryimme pakanuudesta kristinuskoon.

  Näitä esineitä on nähtävissä kansallismuseossamme,Riisa museossakin luultavasti.

  VastaaPoista
 3. Maallisten asioiden hoitamisen jälkeen on hienoa avautua ja rauhoittua.Onneksi youtubesta löytyy ortodoksisen kamarikuoron esityksiä.Todella vaikuttava henkinen kokemus on kuunnella yön hiljaisuudessa ammattilaulajien taiteellista antia.

  VastaaPoista
 4. Taiteiden yö nimenomaan.

  Vaikka pääsiäiseen on nyt aikaa 10 pv olemme valmistaneet teepöydän sen nauttijoille.

  Hiljaa tämä vuoden hienoin ajankohta lähestyy tuoden oman hartautensa,samoin kuin raskaita muistojakin.

  Siitä huolimatta erittäin kaunis musiikki täytää sielumme unohtaen kaiken maallisen.

  Pääsiäinen on hiljentymistä läheisten kanssa.

  VastaaPoista