tiistai 31. joulukuuta 2013

Siunatut vaikeudet - Kohti vuotta 2014Tämän vuodenajan pimeys luo rauhallisuutta, toivoa ja rukouksellista mielialaa. Kun vuosi lähestyy loppuaan on hyvä miettiä oman elämän hyviä puolia ja kiittää niistä Jumalaa. Samalla miettiä myös elämän epäonnistumisia ja virheitä ja osallistua katumuksen sakramenttiin. Samalla kannattaa pohtia myös tarkemmin sitä arvioimmeko oikein elämämme hyviä ja huonoja asioita. Väitän, että elämämme huonot asiat saattavatkin olla kovin hyödyllisiä hengelliselle elämällemme ja päinvastoin.

Tämä vuosi on ollut itselleni varsin haastava ja rikkonainen. Vasta nyt jälkikäteen olen alkanut pohtimaan kuluneen vuoden vastoinkäymisiäni ja alkanut hämärästi oivaltamaan, että kulunut vuosi on yksi parhaista vuosista elämässäni.  Vastoinkäymiset ja sairaudet antavat oikein ymmärrettyinä mahdollisuuden muutokseen ja elämän perusasioista nauttimiseen. Saatamme niiden keskellä ensi kertaa havahtua Elämään ja löytää ne pilarit jotka kannattelevat elämäämme.

Huonossa tapauksessa vaikeudet estävät meitä näkemästä mitä kaikkea hyvää ympärillämme tapahtuu. Tästä syystä mm. onnellisuutemme on monesti kiinni meistä itsestämme: näemmekö sen kuuluisan lasin puoleksi tyhjänä vai täytenä. Olemmeko onnellisia siitä, mitä meillä on vai kaipaammeko ja haluammeko aina jotain sellaista mitä meillä ei ole? Tyytymättömyys olemassa olevaan johdattaa meidät pian ahneuteen ja kiintymyksen tätä maailmaa kohtaan. Kunpa oppisimme  tyytymään vähään ja antamaan liiat köyhille!

Toisaalta koko kristinuskohan ja kilvoittelu on sen tavoittelemista, mikä meiltä puuttuu ja sen kaipaavista mikä on tulossa. Me pyrimme hengellisessä elämässä aktiivisesti eteenpäin emmekä palaa menneisyyteen kuin koira oksennukselleen. (San. 26:11). Me emme koskaan voi olla tyytyväisiä hengelliseen tilaamme vaan meidän on uudistauduttava yhä uudelleen ja uudelleen. Meidän on tässä mielessä janottava jotain sellaista mitä meillä ei ole ja minkä voimme saada vain Kristukselta: elämän leivän ja elävän veden.

Uuden vuoden kynnyksellä on myös tärkeää muistaa kaikki kokemamme huolella, koska muuten kokemuksistamme ei juurikaan ole hyötyä. Kirkkomme opetuksessa on puhuttu "liikennemerkeistä" eli siitä että muistaisimme merkitä varoitusmerkillä sellaiset asiat, jotka johtavat meitä kiusauksiin, jotta osaisimme ensi kerralla varoa niitä ajoissa. Jotkin asiat meissä ovat sellaisia, joita emme voi muuttaa. Ne ovat sisällämme ja meidän on opittava elämään niiden kanssa.

Mutta samalla meidän on kiinnitettävä katseemme kaikkeen siihen hyvään, jota Herra on meille antanut. Me emme saa kaivaa näitä talentteja maahan vaan käytettävä ne heikompiemme auttamiseen. Kun me käännämme katseemme Luojaamme, me saamme lisää toivoa, rohkeutta ja intoa tämän maailman epätoivon ja tuskan keskellä.

Vastoinkäymiset opettavat meitä tinkimään omasta tahdostamme ja kuuntelemaan sitä mitä Jumala minusta tahtoo. Mitä hän on suunnitellut minulle ja haluanko tehdä sitä? Koko Raamattu kertoo siitä, kuinka Jumala etsii ihmisiä, joiden kanssa hän voisi tehdä yhteistyötä maailman pelastamiseksi. Kasvaminen pyhyyteen on siis sitä, että me teemme yhteistyötä Jumalan kanssa.

Ja yhteistyö on myös sen muistamista, ettemme kulje matkaa Jumalan luo yksin. Etenkin joulun aikaan on hyvä ymmärtää hyvin konkreettisesti se, että Kristus on kanssamme. Kun kärsimykset ja vaikeudet ovat suuria, niin on myös Jumalan myötätunto meitä kohtaan suurta.

Kun tutustuin pyhän Porfyrioksen kirjoituksiin minulle aukeni jotakin sairauden mysteeristä. Hänen sanansa, älä paranna minua vaan tee minut hyväksi, tulivat koetuksi hyvin konkreettisesti sairaalassa. En varmaankaan tullut hyväksi parannuttuani mutta toivon, että tie hyvyyteen on entistä selkeämpänä edessäni. Jo mahdollisuuden saaminen on suuri lahja jokaiselle ihmiselle vaikka harva meistä tätä mahdollisuutta käyttää.

Sairaus antaa myös mahdollisuuden pohtia haavoittuvaisuutta ja heikkoutta.  Parhaassa tapauksessa se herättää meissä kaipuun pyhyyteen ja tunteen katumuksen välttämättömyydestä. Maailma on yllättävän hauras paikka, jossa hyvin pienet sattumukset saattavat lamauttaa yllättävän kovalla tavalla elämäämme. Sodat, pakolaisuus, nälänhätä ja monet muut murhenäytelmät syntyvät yllättävän pienistä asioista, jotka eskaloituessaan saavat suurta tuhoa aikaan. Synti haavoittaa meitä helposti jos laiminlyöneet toivomme Jumalaan. 

Näiden ajatusten kautta meidän kannattaa tehdä tiliä menneestä vuodesta ja nähdä mahdollosimman aidosti ja rehellisesti se kuinka kulunut vuosi on sujunut. Millaisia Uuden vuoden lupauksia olemme tekemässä vuodelle 2014? Antaa pyhän Porfyrioksen tarjota meille malli.

Hankkikaamme sisimpäämme rakkaus, sävyisyys ja rauha voidaksemme auttaa niillä lähimmäistämme, joka on pahan vallassa. Esimerkkimme vaikuttaa häneen salaisesti – eikä ainoastaan hänen läsnä ollessaan vaan myös hänen ollessaan poissa. Pyrkikäämme säteilemään ympärillemme hyväntahtoisuutta. Silloinkin, kun puhumme jon­kun elämäntyylistä, jota emme hyväksy, hän vaistoaa sen ja kokee tulleensa torjutuksi. Jos sitä vastoin olemme laupiaita ja annamme hänelle anteeksi, me vaikutamme hä­neen hyvyydellä, vaikkei hän näkisikään meitä, aivan vastaavasti kuin saatamme vai­kuttaa häneen pahuudella. Pyhä Porfyrios Kausokalivialainen (1906-1991)

Erityisesti kiinnittäisin huomiomme sanaan hyväntahtoisuus. Me olemme nyt jouluna kuulleet enkelien ylistyksen, jonka mukaan Jumalalla on hyvä tahto meitä kohtaan. Levittäkäämme tätä samaa hyvää tahtoa myös toisillemme!

Seuraava blogikirjoitus ilmestyy Teofaniana ja se käsittelee mm. Kristusta meidän esikuvanamme. Armollista uutta vuotta 2014!

1 kommentti:

  1. Tyytymättömyys olemassa olevaan johdattaa meidät pian ahneuteen ja kiintymykseen tätä maailmaa kohtaan....hm. Sinä osaat sitten herättää lukijan. Myös minä koen, että tämä kohta takana päin oleva vuosi on ollut haastava. Olen huomannut, että olen hyvin herkästi kyseenalaistanut Jumalan tahdon tilanteissa, jotka mielestäni ovat aiheuttaneet vain tuskaa ja pahaa mieltä sekä väsymystä. Omasta mielestäni on noita haasteita ollut turhan monta. On niin helppo panna oma itsensä ensiksi ja ruveta itse arvioimaan mikä minulle on hyväksi. Niinpä tuo sinulta lainattu lause tuli tähän häiritsemään omia aika yksiväyläisiä tuumailuja. Minua puhuttelee myös ajatuksesi siitä, että omasta mielestäni huonot asiat ovat hyväksi hengelliselle elämälle. Siinä on minulle työtä, että arvioin elämän erilaisia puolia toisella lailla. Se mikä myös osuu paikalleen on tuo ajatus hyväntahtoisuudesta, joka haastaa varsinkin nyt kun koen työyhteisössäni tilanteita, joissa on helppo tulla provosoiduksi. Mutta ennen kaikkea otan vastaan ajatuksesi siitä ettemme saa olla tyytyväisiä hengelliseen tilaamme vaan on uudistauduttava uudelleen ja uudelleen. Se asia mistä saan tänä vuonna olla kiitollinen kun ajattelen tätä vuotta on juuri se, että halu kasvaa uskossa on kaikista ikävistä tapahtumista huolimatta tullut tärkeämmäksi. Sana pyhyys on minulle tullut hyvin tärkeäksi ja otan mukaani kirjoituksestasi tuon kaipuun siihen ja sen että kasvaminen pyhyyteen on sitä, että olemme yhteistyössä Jumalan kanssa. On siis minulla aihetta kiitokseen.
    Näin tämän vuoden lopputunteina haluan myös kiittää sinua kirjoituksistasi joista jokainen on tuonut minulle lohdutusta, voimaa ja ajattelun aihetta. Armollista uutta vuotta sinullekin haluan toivottaa!

    VastaaPoista